Najveća on-line baza - više od 3.000 automobilskih guma
Sve ljetne gume, sve zimske gume, svih poznatih proizvođača
Vijesti
Oznake
Bitno je znati
Savjeti

Prikaži samo preporučene gume
8 znakova kako prepoznati stare gume

Jeste li se ikad zapitali kada je vrijeme za promjenu guma?

Zasigurno jeste, jer je stanje guma na vašem limenom ljubimcu ključno s aspekta sigurnosti, voznih osobina, udobnosti ali i potrošnje.

 

Većina je guma napravljena kako bi  pružala optimalne karakteristike tijekom čitavog  životnog ciklusa. No, kada se dostigne određena granica, guma više ne zadovoljava osnovne uvjete – put kočenja se produžuje, umanjena je trakcija (lošije prianjanje, prije svega, na mokroj podlozi), povećana je buka...

 

Testovi su pokazali kako je put kočenja uz zakonski minimalni profil gume (u većini europskih zemalja 1,6 mm) na mokrom kolniku dvostruko duži u odnosu na nove gume (dubina profila 8 mm). No gume je preporučljivo mijenjati kada profil padne na 3 mm.

U nastavku pogledajte nekoliko savjeta kako prepoznati dotrajale gume.

1 - MOSTOVI
Pogledajte gaznu površinu gume. Sve gume imaju takozvane markere za istrošenost. Riječ je o vertikalnim crticama, mostovima, koji se nalaze između kanala (profila) na gaznoj površini. Očitanje istrošenosti pomoću njih je vrlo jednostavno - kako se guma troši, tako će se mostovi spojiti s kanalom, biti u istoj razini. To je znak da je vrijeme za promjenu gume.

8 znakova kako prepoznati stare gume

 

2 - KOVANICA
Test pomoću kovanice izvodi se preko pokazivača dubine profila, smještenog u najdubljim utorima profila. Kovanicu od 10 lipa stavite u kanal, na mjestu gdje je guma najdeblja. Kanal mora prekrivati rub kovanice. Sve ispod toga znači kako je vrijeme za promjenu guma.

 

3 – MJERNI INSTRUMENT
Sistematika je identična prethodnom testu samo što ovdje koristimo jednostavan mjerni instrument koji nam pokazuje dubinu utora. Isti je moguće kupiti, za sitan novac, u bolje opskrbljenim dućanima auto opremom.
Umjesto mjerača može poslužiti i bolje školsko ravnalo (paziti da početak mjerne skale počinje od ruba ravnala) ili precizni mjerač, popularni „šubler“.

 

4 – OŠTEĆENJA
Gume se s vremenom oštećuju što može bitno umanjiti njihova svojstva. Automobili koji se uglavnom koriste u gradskoj vožnji posebno su osjetljivi. Prvenstveno se ovdje misli na penjanje na rubnike, što mnogi vozači prakticiraju posve nepravilno, odnosno, štetno za gume. Na vanjskom rubu gume treba pogledati ima li vidljivih oštećenja, poput otkinutih dijelova (veličine kovanice) ili pukotina koje se s vremenom mogu širiti i produbljivati ali i najčešće prisutnih „balona“. Riječ je o napuhnutom dijelu na vanjskom rubu gume koji upućuje upravo na jak udarac u rubnik ili rupu na cesti.


Nadalje, treba provjeriti i gaznu površinu gume. Često se u gumu zabiju čavli ili slični „opasni“ predmeti. Isti mogu stajati u gumi neko vrijeme bez da ukazuju na anomalije no zabijeni čavao utječe na polagani gubitak tlaka, a ako ispadne tada će kroz nastalu rupu guma ubrzo izgubiti potreban tlak.

8 znakova kako prepoznati stare gume_ostecenje

 

5 – GUBITAK TLAKA
Nije potrebno posebno napominjati da gume treba provjeravati. Pomoću vlastitog mjerača tlaka u gumama, ili onog na većini benzinski postaja, svaka dva tjedna treba provjeriti tlak u gumama. U knjižici vozila, ili na naljepnici koja se obično nalazi pokraj (unutar) otvora spremnika za gorivo ili na okviru prednjih vratiju, treba pogledati koje su propisane vrijednosti za gume vašeg automobila.


Ukoliko na pumpanju primijetite neuobičajen gubitak tlaka u gumi, ponovite test nakon 5 do 7 dana. Ukoliko je guma ponovo ispumpana, nedvojbeno je da je guma neispravna (mogućnost zabijenog čavla, provjeriti gaznu površinu). 

 

6 – BUKA
Nove gume proizvode najmanje buke. Većina guma za obične automobile je projektirana da proizvodi nisku razinu buke u vožnji dok više buke i veći otpor kotrljanja proizvode sportske gume za brze automobile.

 

Test buke se provodi na način da se isključe svi proizvođači zvukova u automobilu – klima uređaj (ventilator), radio uređaj i slični proizvođači zvuka. U sigurnim uvjetima, bez ugrožavanja ostalih sudionika u prometu, postignite brzinu od 80 km/h, izbacite iz brzine, otpustite kvačilo i osluškujte zvuk svojeg automobila. Koncentrirajte se na zvuk koji proizvode gume. Test provedite i sa zatvorenim i s otvorenim prozorima. Ukoliko primijetite povećanu buku guma (u odnosu na stanje kada su gume bile nove), vrijeme je za konzultaciju s ovlaštenim servisom ili vulkanizerom.

 

7 – SKRETANJE NA MJESTU
Vrlo jednostavan trik kako otkriti adekvatnu dubinu profila i opće stanje guma je takozvani test „motanja volana“ na mjestu i pri maloj brzini, tijekom kretanja. Ako su prednje gume istrošene, osjetiti će se otežano okretanje upravljača. To ne znači nužno da je vrijeme za kupnju novog seta guma. Dovoljno je zamijeniti gume na prednjoj osovini onima sa stražnje (ukoliko su iste u boljem stanju), no stručnu procjenu potražite kod ovlaštenog servisera ili vulkanizera.

8 znakova kako prepoznati stare gume_skretanje

 

8 – GEOMETRIJA ili ŠPUR
Test provjere geometrije gume (ravnomjeran kontakt gazne površine) provodi se isključivo u radionicama (vulkanizeri) koje imaju poseban instrument za mjerenje geometrije ili „špura“. Automobil se priključi na kompjuterske senzore koji mjere raspodjelu gazne površine obzirom na kontakt s cestom. Rezultati otkrivaju važne podatke i upućuju na stanje guma. Ukoliko je ovjes oštećen to se može prenijeti na gaznu površinu gume te ju s vremenom i posve uništiti. 

8 znakova kako prepoznati stare gume_zamjena

Test zimskih guma 2013.

Donosimo najnoviji test 32 zimske gume za zimu 2013/2014. Testirane su dvije dimenzije - 185/60 R 15 T i 225/45 R 17 H.
Kada ćete montirati zimske gume?